“Ik noem het een beauty break”
Op 21 augustus 2017 gebeurde er iets bijzonders: een totale zonsverduistering zorgde ervoor dat 14 Amerikaanse staten achtereenvolgens in het donker gehuld werden – op klaarlichte dag. Over deze Great American Eclipse gaat de productie Blind Light, die Ben Schellpfeffer maakte voor de Amerikaanse omroep ABC News. Hij sloeg daarvoor de handen ineen met JauntVR, een productiebedrijf voor immersieve belevenissen.
De vier minuten lange 360-gradenvideo laat een timelapse zien van de zonsverduistering in de Sawtooth Mountains, Idaho. Schellpfeffer: “De omroep wilde op verschillende plekken in Amerika livebeelden uitzenden van de verduistering. Veel producties focussen zich op de reacties van de aanwezige mensen. Ik wilde juist dat de mensen thuis het zelf konden ervaren op een meer individualistische manier.” Het idee: met een 360-gradencamera middenin de bergen de zonsverduistering van A tot Z filmen, waardoor het voor de kijker lijkt alsof hij er zelf is. De redactie was gelijk enthousiast: “Niemand anders zou het op dezelfde manier doen. Dat maakte het interessant.”
Overweldigend
Wat maakt deze productie immersief? Schellpfeffer: “Een immersieve productie moet qua visualisatie en audio overweldigend zijn. Er staat niemand in het beeld, waardoor de gebruiker zelf centraal staat.” De kwaliteit van het beeld én van de audio is daarbij heel belangrijk, zegt Schellpfeffer. “Ik wist direct dat ik omgevingsgeluiden wilde als basis voor de productie. Er is zoveel informatie die we ontvangen via onze oren.”
Schellpfeffer vindt dat we tegenwoordig te zeer zijn afgesloten van de omgeving om ons heen. Hij wilde daarom laten zien hoe bijzonder de zonsverduistering is op een manier die ervoor zorgt dat mensen er echt even bij zijn met hun hoofd, vertelt hij. Voor de inhoud ging de ABC-journalist een samenwerking aan met professor David Kipping, astronoom aan Columbia University. “Hij had zoveel passie en kennis. We hebben een gesprek gehad over de verduistering, dat ik heb opgenomen. Op basis daarvan heb ik een script geschreven. Kipping heeft dat vervolgens voorgelezen: dat is het audiofragment dat ik onder de beelden heb gezet.” De voice-over legt uit hoe een zonsverduistering precies tot stand komt.
Onderschat
Het team stuitte wel op wat problemen. Zo is de productie ongeveer vier maanden na de verduistering pas gepubliceerd. Schellpfeffer: “Het plan was om de geschoten beelden direct door te sturen naar de redactie in Californië. Maar we hadden vier uur aan beeldmateriaal, waardoor het veel te lang duurde voor het aankwam op de redactie. Daarbij hadden we onderschat hoeveel tijd het kost om de beelden te monteren. Dat heeft me uiteindelijk drie weken gekost. In journalistiek is dat niet per se probleem, maar wel als het gaat om actualiteit.” Hij beschouwt het als typische problemen van de beginfase van 360-gradenvideo’s.
Toch waren de reacties op de productie positief, volgens Schellpfeffer. “Ik denk dat het hen herinnerde aan een mooie tijd tussen alle politieke onrust in de Verenigde Staten. Ik noem het daarom een beauty break.”